Ste kdaj razmišljali o tem kaj vas omejuje, da odlašate in prelagate stvari iz danes na jutri (in na dan za tem, še na naslednjega in morda še dlje..), da ne storite tistega kar bi želeli, da ne rečete tistega, kar vam v resnici leži na srcu?

Odgovor se skriva v naših mislih in občutkih. Ljudje smo bitja občutkov. V vsakem trenutku čutimo, vprašanje je le kaj in kako intenzivno. Dejstvo je, da se ne moremo ločiti od svojih občutkov. Preko njih spoznavamo svet, ljudi okoli nas, sebe, na njih se opiramo pri sprejemanju odločitev.

Občutki strahu, krivde, jeze, tesnobe, sramu, depresije, skrbi,…in ostala negativna občutja so tista, ki nas omejujejo, da bi bili tam kjer želimo. Če se jim prepustimo, nam lahko odvzamejo voljo in navdušenje, da bi sledili svojim željam. Vodijo nas lahko do občutja ujetosti, nesvobode in takrat se zgodi da pozabimo, da smo mi tisti, ki vodimo svoje življenje in da je le od nas odvisno če bomo in kako bomo uresničili svoje mnoge potenciale.

Eno izmed poti, kako se osvoboditi vseh teh negativnih občutij je EFT – tehnika doseganja čustvene svobode (Emotional Freedom Technique).   

EFT: »VZROK VSEH NEGATIVNIH EMOCIJ JE V MOTNJAH DELOVANJA NAŠEGA TELESNEGA ENERGIJSKEGA SISTEMA«

Tehniko čustvenega osvobajanja je zasnoval inženir in znanstvenik Gary Craig. Razvil jo je na podlagi povezave med meridiani in življenjsko energijo, ki se pretaka po njih (koncept, ki ga v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo za obravnavo fizičnih in emocionalnih tegob preko 5000 let). Združuje znanja in elemente iz TKM (tradicionalna kitajska medicina), akupunkture, akupresure, kognitivne in vedenjske psihologije in NLP (nevrolingvistično programiranje).

Kako deluje?

Bistvo mehanizma, ki stoji za EFT-jem, ponazarja stavek: »Vzrok vseh negativnih emocij je v motnjah delovanja našega telesnega energijskega sistema«. Težava se začne najprej na energijski ravni, nato pa se odrazi na telesu. Pretok »električnega« toka je moten iz različnih vzrokov – vsaka travma povzroči motnjo v energijskem sistemu telesa, ki jo spremljajo določeni simptomi. Ti se pojavijo vedno, ko se pojavijo določeni dražljaji (npr. strah pred psi ni vedno prisoten).

Pri procesu EFT z blazinicami prstov tapkamo po akupunkturnih točkah (meridianih, poteh življenjske energije) in vanje pošiljamo energijske vibracije, med tem ko smo naravnani na specifični problem (preko afirmacij). Na ta način odvzamemo moč travmi in opustimo negativna občutja – odpravimo energijski »kratek stik«, čustveno blokado in se vrnemo v miselno in telesno ravnovesje, ki je nujno za naše zdravje.        

V nasprotju s prepričanjem,

da je pretekli travmatični dogodek (oz. spomin nanj) direktni vzrok čustvenih težav, teorija v ozadju EFT-ja pravi drugače. Pravi, da obstaja vmesni korak, »manjkajoči del«, med spominom in čustveno težavo – motnja v telesnem energijskem sistemu, »kratek stik«, ki je pravi direktni vzrok.

(brez vmesnega koraka – »kratek stik« – ne pride do negativnih emocij, oz., če spomin ne povzroči motnje v energijskem sistemu, se negativna čustva ne pojavijo)

                Metoda, ki se osredotoča na spomine, zgreši bistveni del, saj se nanaša na prvi del (boleči spomin) in ignorira drugega (»kratek stik«). Spomini lahko prispevajo k neželenim čustvom, vendar niso njihov direktni vzrok. Kar pomeni, da se nam ni treba ukvarjati z bolečim premlevanjem spominov, kar nam lahko prinese še več motenj v energijskem sistemu in še več bolečih občutkov.

                Z osredotočanjem na »kratek stik« uravnovesimo energijski sistem z relativno malo neprijetnih občutkov, ki jih nato zamenja notranji mir – rezultat je hitro olajšanje, saj smo se osredotočili na »pravi vzrok«.

 Učinki (+/-), glede na poročanja klientov:

            +zbledijo učinki PTSD (posttravmatske stresne motnje), izginejo nočne more in vsiljive misli

            +nekatere fobije izginejo

            +pomaga pri odpravljanju občutij depresije

            +blaži in odpravlja občutja tesnobe

            +zbledijo ali popolnoma izginejo nekatere bolečine, npr. migrenski glavoboli

            +nekateri športniki poročajo o boljšem nastopu

Zakaj morda ne deluje?

            Med izvajanjem se bodo morda pojavile negativne misli, podobe, občutki, ki jih ne smemo prezreti. Ravno nasprotno, moramo si jih priznati in sprejeti. V nasprotnem primeru bomo blokirali sami sebe. Vztrajnost in predanost sta ključ do učinkovitosti EFT-ja.

 OSNOVNI EFT – KAKO SE IZVAJA?

            EFT je nekakšna čustvena oblika akupunkture, ki namesto igel simultano uporablja 2 preprosta procesa: 1.) mentalno se »uglasimo« s specifičnim problemom – povežemo se s svojimi občutji, medtem pa 2.) s tapkanjem stimuliramo določene energijske točke – meridiane. Ko smo enkrat uglašeni s problemom, tapkanje stimulira energijske poti, s čimer uravnovesi motnje v energijskem pretoku.

 

Točke tapkanja (v pravilnem vrstnem redu izvajanja tehnike):

0.) »KARATE UDAREC«: (na zunanji strani roke, na sredini med zgornjim delom zapestja in spodnim delom mezinca)

1.) VRH GLAVE: (kjer se sekata navidezni črti: 1-od ušesa do ušesa in 2-od konice nosu do zadnjega dela vratu)

2.) OBRVI: (rahlo nad začetkom obrvi, na strani nosu)

3.) OB STRANI OČI: (na kosti ob zunanji strani očesa)

4.) POD OČESOM: (na kosti, približno 2 cm pod zenico)

5.) POD NOSOM: (na majhnem področju pod nosom in nad zgornjo ustnico)

6.) BRADA: (na sredini poti med konico brade in pod spodnjo ustnico)

7.) KLJUČNICA: (kjer se križajo ključnica, prsnica in prvo rebro – postavite prst na spodnji del »U jamice« med ključnicama, nato pribl. 2 cm proti popku in pribl. 2 cm v levo/desno)

8.) POD RAMO: (na strani, pod pazduho, v višini prsne bradavice)

9.) ZAPESTJA: (na notranji strani zapestja)

Pozitivne afirmacije:

*S problemom se uglasimo tako, da izrečemo naslednji afirmacijski stavek:

“Čeprav imam ta _______________, se popolnoma sprejemam.” (na __________ (črto) spada specifičen problem, na katerem želimo delati – kratek opis, npr.: »Čeprav imam ta STRAH PRED JAVNIM NASTOPANJEM, se globoko in popolnoma sprejemam.«)

V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.