Olajšamo Vam menopavzne težave. Usmerjamo se na vzrok; ki je skrit v delu možganov - hipotalamus.

Navali vročine so pogosti simptom, saj ga doživi 75% žensk v menopavzi.Opisujejo ga kot nenaden občutek vročine v telesu. Lahko se pojavijo sami, pogosto pa jih spremlja nočno potenje ali čezmerno potenje čez dan.

Navale vročine in potenje lahko spremlja občutek slabosti, omotice ali splošnega slabega počutja.

Poleg menopavze so za navale vročinemogoči še drugi vzroki. Ti simptomi se lahko včasih pojavijo tudi pri moških, v glavnem pa se izraz naval vročine pojavi pri ženskah v menopavzi.

Kakšna je razlika med navali in izbruhi vročine

Različne ženske za opis simptomov menopavze uporabljajo različne izraze. Nekatere govorijo o navalu, druge pa o izbruhu vročine – oba pa v resnici opisujeta isti menopavzni simptom.

Navali vročine, povezani z menopavzo, se lahko pojavijo kadarkoli. Nekatere ženske jih občutijo kot glavne znake menopavze, druge pa to obdobje preživijo brez težav in pri njih se navali vročine pojavijo šele ob zadnji menstruaciji. Nekaj žensk pa te znake občuti še leta po izgubi menstruacije.

Izkušnje pa kažejo, da je hiter prehod od normalne menstruacije do njenega izostanka lahko eden od vzrokov, da so navali vročine bolj izraziti.

Navali vročine in potenje se lahko pojavijo kadarkoli čez dan (pogosto ob najmanj primernem času), lahko tudi večkrat v eni uri.

Število teh vsakodnevnih navalov se pri povprečnih ženskah lahko zelo razlikuje. Vsak naval vročine lahko traja nekaj sekund ali nekaj minut.

Osnovni vzrok za navale vročine ni znan. Vemo pa, da pri tem sodeluje hipotalamus – del možganov, ki nadzira telesno temperaturo.

Med menopavzo se znižajo vrednosti estrogena. Čeprav znanstveniki tega še ne razumejo dobro, pa menijo, da znižanje teh vrednosti povzroči nepravilno delovanje hipotalamusa, saj ta zmotno zaznava, da nam je prevroče. Na to se odzove tako, da telo skuša ohladiti. Zato gre več krvi v kožo (to je eden od vzrokov za navale vročine in pordelo kožo) in žleze znojnice začnejo delovati (to je menopavzno potenje).

»Dobro zdravje je več kot uživanje zdravil.«. Za lajšanje znakov menopavze lahko torej marsikaj naredite sami.

Ker so menopavzni simptomi lahko različni, se na spremembe najbolje pripravite, če upoštevate naslednje napotke.

  • Jejte zdravo in uravnoteženo hrano ter ne izpuščajte obrokov – nizke vrednosti krvnega sladkorja so lahko vzrok za navale vročine.
  • Poskrbite za dobro prebavo (odvajanje blata vsaj enkrat dnevno) – zaprtje lahko sproži navale vročine.
  • Pijte veliko navadne vode – najmanj 1,5 litra. To bo preprečilo izsušitev in ublažilo navale vročine.
  • Redno se ukvarjajte s telesno vadbo – dovolj je že hitra polurna hoja enkrat dnevno.
  • Obvladujte stres. Ta povzroča izločanje snovi, ki pospešujejo navale vročine.
  • Pijačam lahko dodajate žajbljeve tablete, ki lajšajo potenje, eno največjih tegob za veliko žensk v menopavzi.

V tej kategoriji trenutno ni izdelkov.